Keře Růže šípkové (Rosa Canila L.) nacházíme bohatě v přírodě a v okolí polních cest. Na konci září začínají svítit šípky svou karmínově červenou barvou. To je čas, kdy se vydáváme na podzimní procházky a domů si přinášíme velmi cenné zdroje vitamínu C. Nejlepší je sbírat ještě pevné plody.

Šípek

Jak nám může šípek pomoci?

  • podporuje normální stav organismu
  • je antioxidant
  • podporuje normální funkci močového měchýře a ledvin
  • podporuje normální trávení
  • podporuje normální funkci dýchacího systému
  • podporuje přirozenou obranyschopnost – imunitní systém
  • podporuje oběh – těžké nohy

Jak šípek sušíme? Hlavně rychle! Teplota sušení by měla být mezi 60-80 °C. Nejlépe je použít sušičku, kde umíme nastavit přesnou teplotu sušení. Při vyšší teplotě totiž šípek spálíme a tím zničíme veškeré účinky. Při velmi pomalém sušení, třeba doma na topení, nám šípek spíše začne plesnivět.

Jak usušený šípek skladovat? 

Sušený šípek skladujeme buď na tmavém místě nebo v tmavé nádobě. Nádoba by měla být vzduchotěsná, aby se nám do ní nedostala ani vlhkost ani škůdci. Pokud je šípek dobře usušený, nemusíme se bát ani plísní.

Příprava čaje:

Potřebujeme cca 1 polévkovou lžíci na 1 l vody. Vaříme (ano, vaříme) asi 10 minut, pak necháme vychladnout a přefiltrujeme přes jemné sítko. Vařit můžeme jak celé plody, tak i plod drcený. U drceného plodu si dejte velký pozor na chloupky, které mohou dráždit. Proto používejte pro cezení nejlépe jemnou gázu nebo opravdu jemné sítko.

My vám nabízíme z šípku sirup, ve kterém najdete i propasírovanou dužinu. Ochutnejte!

Využijte těchto blahodárných účinků vitamínu C na lidský organismus.

KOUPIT SIRUP

Šípkový sirup
Šípkový sirup